Saturday, October 4, 2008

Ijtima’ Aidilfitri bersama Kepimpinan Tertinggi

Bersama pimpinan tertinggi, majlis penuh meriah..sesi soal jawab memang dinanti-nanti..bermacam-macam soalan dilontarkan agar apa yg terbuku dihati diluahkan..

Seawal pukul 9 pg,majlis dijangka bermula. VVIP, para saf kepimpinan kelihatan terlebih dahulu tiba di perkarangan Pusat Perubatan Darul Shifa’ Cawangan Kuala Terengganu yg bertempat di Kuala Ibai sebelum sempat para hadirin, siswa,siswi dan perantau2 di negeri Terengganu memenuhkan kerusi yg ada di dalam dewan.

Ini antara sikap yang wajar dan mesti diubah oleh segenap masyarakat kita dalam usaha untuk melahirkan insan yang berketerampilan tinggi.Masa yg tidak di ‘manage’ dengan betul boleh menyebabkan kita ketinggalan di belakang..

Akhirnya, daripada waktu yg dijadualkan..sejam kemudian barulah majlis sebenar dapat dimulakan..bermula dengan ucapan aluan pengerusi majlis seterusnya majlis telah dirasmikan oleh Tuan Guru atau nama mesranya, Ayah Chik..seinfiniti kesyukuran dipanjatkan kepada Allah kerana sambutan kali ini nampaknya lebih meriah berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya..(kata pengerusi majlis)

Apa yg ingin dibangkitkan di sini adalah apabila tiba sesi soal jawab mengenai isu semasa dan senario politik pada hari ini, hampir kesemua soalan yg diajukan datangnya dari sebelah lelaki atau muslimin..Tidak seorang pun puteri2 atau muslimat2 yg tampil gagah penuh berani untuk bangun dan bertanyakan soalan, melontarkan pendapat masing2 atau yg sewaktu dengannya..Hal ini ditujukan khas kepada setiap individu dari kaum hawa termasuk diri sendiri..lemahnya muslimat untuk tampil memberi pendapat dan cadangan didalam meeting atau perjumpaan mahupun ijtima’ seperti ini..

Sudah tibanya masa untuk kita dibahagian muslimat untuk membentuk dan menbina diri ke arah yg lebih berani, bersemangat tinggi, berilmu dan juga mengikuti pelihal hal ehwal semasa dalam negara dan luar negara.

Sesungguhnya engkau sebagai pelengkap

Moga syahid jalan dituju

Focus dalam hidup

Allah Matlamat Akhir…

Friday, October 3, 2008

SALAM AIDILFITRI

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI

Khusus kepada saudara-mara, adik-beradikku, sahabat2 dan sesiapa shj yg mengenali diri saya dan keluarga..umumnya buat seluruh kaum muslimin dan muslimat diseluruh pelusuk dunia..

Tidak dapat disangkal lagi, sambutan raya pada tahun ini amat bermakna berbanding dengan sambutan semenjak 3 tahun yg lepas..ini kerana semua ahli keluarga dapat berkumpul semua dan ditambah pula dengan kehadiran org baru di dlm keluargaku..(org Kelantan)

Sahabat2 pun semestinya mempunyai rasa dan pengalaman yg tersendiri..ada yg sedih terharu,ada yg suka keriangan dalam menikmati hari mulia ini selepas sebulan kita berpuasa..

Kata ukhti nurul nadiah, jika di arab sana, takbir raya akan dialun dengan nada seperti org yg sedang gembira,tegas,terasa seperti satu kemenangan telah dicapai oleh setiap masyarakat Islam..Menangkan umat Islam untuk melawan hawa nafsu selama sebulan dan menangnya mereka dalam mentarbiyyah jiwa dan diri mereka agar lebih bertaqwa kepada Allah…

Manakala kita di Malaysia, sayu mendengarkan alunan takbir suci di pagi raya..nescaya bisa menggugurkan mutiara-mutiara jernih dari mata seorang perantau di negara orang..

Kedua-duanya ada kelebihannya..Kesayuan yg terasa mengingatkan kita bahawa perginya ramadhan yg mulia buat kali ini..Mampukah kita untuk sampai kepada ramdhan yg akan datang,hanya Allah yg merencanakan segalanya..Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah..Subhanallah..Subhanallah..Subhanallah..

JIka dahulunya solat lima waktu itu mampu didirikan secara berjemaah..dalam solat itu mampu air mata gugur jatuh membasahi pipi,setiap waktu terisi dengan segala macam ibadat khusus mahupun umum, terkenang kuasamu Ya Rabbi, ku terasa dekat denganMu..terasa aku dilihatMu..terasa semua yg beribadat di masjid itu mendamaikan keampunan,kerahmatan dan kasih sayang dariMu..Mampukah diri ini bertahan seperti itu sehingga sampai ramadhan yg akan datang jika diizinkan olehMu..Maha Suci Allah Yg Maha Mengetahui, Sesungguhnya Engkau peliharakanlah diri ini sepertimana Engkau pelihara hamba-hambaMu yg soleh dan solehah..yg muqarrabin..aku yg hina..Hanya Engkau tempat mengadu dan berserah..

Focus dalam hidup,

Allah Matlamat akhir…

Today's Drug

renungan

Diriwayatkan bahawa seorang sahabat Rasulullah berkata :
Ya Rasulullah, hukum2 syariah (undang-undang Islam) ini banyak bagiku, tunjukkanlah kepadaku akan sesuatu yang mendapat menjadi pegangan padaku,''
Baginda menjawab, '' HENDAKLAH LIDAHMU SENTIASA BASAH DENGAN ZIKRULLAH''