Monday, October 27, 2008

Tiga Institusi penting dalam hidup

Kita sepatutnya berasa sangat bertuah
kerana menjadi seorang rakyat Malaysia.
Negerinya aman dan makmur.
Saya amat berterima kasih kepada
kerajaan Malaysia dalam hal ini.
Tapi, apakah cukup sekadar itu?!!

Kehidupan kita ini dipandu dan dikawal oleh tiga institusi penting. Pertamanya ialah institusi kekeluargaan. Ibu bapa memainkan peranan yang paling penting dalam mendidik dan mentarbiyah anak-anak di rumah. Jika seorang anak itu membuat suatu kesalahan, maka ibu bapa perlu menegur dan menasihati anak mereka dengan perkataan lembut dahulu dan kemudian barulah bertegas jika anak-anak tidak mendengar akan arahan yang pertama. Tidak pernah berputus asa mendidik.Sebagai contoh, semasa anak-anak seawal tujuh tahun yang masih asyik menonton televisyen sewaktu azan berkumandang perlulah ditegur dan ibu bapa perlu memainkan peranan untuk mewujudkan undang-undang di dalam rumah seperti rotan sekali jika menonton tv ketika masuk waktu solat, rotan dua kali jika tidak bersolat secara berjemaah dan tiga kali jika tidak pergi ke surau/masjid bagi anak lelaki. Lebih baik jika ditulis dan ditampal di tepi televisyen sebagai peringatan. Amalan-amalan ini perlu diterap ke dalam diri anak-anak sejak mereka kecil lagi ibarat melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Seterusnya ialah institusi pendidikan. Guru-guru memainkan peranan dalam mendidik anak-anak semasa mereka berada di sekolah dan waktu pembelajaran perlulah diisi dengan suatu yang dapat mendidik dan mentarbiyyah anak-anak ke arah yang lebih baik. Ibu bapa seharusnya memberi kepercayaan yang penuh kepada guru-guru untuk menjaga anak-anak mereka ketika mereka tiada disamping anak-anak. Kepercayaan dan perasaan hormat sesetengah ibu bapa terhadap institusi pendidikan ini semakin hari semakin pudar tatkala semakin banyak kes yang dibawa ke muka pengadilan dek kerana lebih percayakan anak-anak berbanding guru-guru yang jauh lebih berpengalaman. Guru-guru semestinya lebih mengetahui perilaku anak-anak ketika mereka berada di sekolah dan seterusnya undang-undang yang dikeluarkan oleh pihak sekolah adalah bertujuan semata-mata untuk membentuk pelajar agar lebih berketerampilan baik dari segi akhlak, pakaian, tuturkata dan sebagainya.

Last but no least is that our government concerned. Institusi kerajaan. Sebenarnya kerajaan memainkan peranan yang besar dalam membentuk jati diri serta budaya hidup anak-anak. Mengapa saya berkata begitu? Ini kerana apabila mereka tidak berada dalam waktu persekolahan malah tiada di dalam rumah, mereka bebas daripada terikat dengan mana-mana undang-undang. Di sinilah peranan kerajaan untuk mewujudkan suatu undang-undang yang akan mengawal masyarakat daripada melakukan jenayah atau maksiat kepada Allah. Jika dilihat sekarang, kerajaan telah banyak mengeluarkan undang-undang untuk mengawal sikap masyarakat seperti undang-undang lalu –lintas, undang-undang jenayah seperti kes kecurian, cabul dan sebagainya.Malaysia juga mempunyai institusi kehakiman yang adil..(betul ke?ntah la,tak pasti) Kita sepatutnya berasa sangat bertuah kerana menjadi seorang rakyat Malaysia. Negerinya aman dan makmur. Saya amat berterima kasih kepada kerajaan Malaysia dalam hal ini. Tapi, apakah cukup sekadar itu?!! Bagaimana pula dengan bentuk hiburan yang telah kerajaan luluskan untuk tontonan umum? Bagaimana pula dengan premis-premis hiburan yang semakin banyak bak cendawan tumbuh selepas hujan? Adakah ini dapat mengawal anak-anak daripada tidak lalai kepada agama? Adakah kita serta keluarga selamat dengan segala macam hiburan terbentang luas dihadapan mata? Inilah persoalan-persoalan yang patut direnung bersama. Dalam tidak sedar, segala macam bentuk fesyen pakaian,hiburan,minuman dan makanan yang dibenarkan masuk ke dalam negara mengundang kepada permasalahan social dikalangan remaja dan anak-anak.

Malam sehati Berdansa musim kedua sudah kunjung tiba. Ia mempamerkan kemesraan suami isteri, masing-masing menunujukkan bakat menari yang terpendam..Di mata kita program itu banyak manfaatnya seperti menyumbangkan derma kepada pihak yang memerlukan dan sebagainya. Namun, kita sebagai penonton seharusnya meneliti dahulu apakah hukumnya sebuah perhubungan yang sah jika untuk dipamerkan, ditunjuk –tunjuk. Saya mendengar seorang ustaz membangkitkan hal ini di dalam kuliahnya. Saya akui juga pada musim pertama program reality tv itu dipamerkan, hati ini rasa suka dan teruja untuk mengikuti siarannya sehingga ke penghujungnya. Dan apabila telah mengetahui tentang hukumnya berdosa juga bagi yang melihat dan mengikuti, apatah lagi menghantar undian SMS kepada pasangan yang berkenan di hati, maka perlulah kita hindari kerana program itu tidak mengikut syariat Islam..InsyaAllah, sama-samalah kita berdoa meminta kemaafan daripada Allah, pencipta Agung..Astghfirullah…Astahgfirullah..Astaghfirullah……dan juga berusaha untuk menghindarkan diri daripada mengikuti program yang melalaikan. Anda mampu mengubahnya ( seperti biasa didengar,tapi di mana ya)

Antara tiga institusi ini, institusi yang ketiga paling membimbangkan tidak dapat menjaga dan mengawal individu yang hidup dalam sebuah negara. People nowadays tend to live without their family and friends but cannot live without entertainment. Tanggungjawab menjadi pemimpin amat besar dan berat untuk dipikul. Tidak akan ada seseorang itu mencari amanah andai tahu amanah itu berat..Namun berbeza dengan seseorang itu untuk memegang amanah andai ini sebagai bekalan menuju Allah agar Islam tertegak di muka Bumi Allah..Sama-sama berdoa agar kita dapat merasai nikmat suatu pemerintahan yang betul-betul berada di bawah petunjuk al- Quran dan As-Sunnah dan Allah redha dengannya..

If there anything wrongs or objections, just leave your comment.

1 comment:

hazman baharom said...

Assalamualaikum...

Hmm.. post yang menarik!
Sekurang-kurangnya menginsafkan kita...=)

Today's Drug

renungan

Diriwayatkan bahawa seorang sahabat Rasulullah berkata :
Ya Rasulullah, hukum2 syariah (undang-undang Islam) ini banyak bagiku, tunjukkanlah kepadaku akan sesuatu yang mendapat menjadi pegangan padaku,''
Baginda menjawab, '' HENDAKLAH LIDAHMU SENTIASA BASAH DENGAN ZIKRULLAH''